Мир технологий Пятница, 2024-04-19, 19:38
Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Популярно
Twitter официально запустил функцию «Ретвит с комментариями»
Google убрала с клавиатуры клавишу "пробел"
TouchWiz спасает жизни
Windows-смартфоны смогут превращаться в полноценный компьютер
Немецкие ученые разработали плащ-невидимку
NASA: в полете к Марсу астронавты могут сойти с ума
3 тонны обломков "Прогресса" могут достичь поверхности Земли
Против Skype начато уголовное преследование
Технология Nvidia Iray позволяет определять здания, отражающие «лучи смерти»
Космические лучи помогут раскрыть тайну появления молний на Земле

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Статистика

...
Рейтинг@Mail.ru

Главная » 2015 » Апрель » 20 » 103 роки тому Марія Кюрі відкрила новий елемент радій
09:44
103 роки тому Марія Кюрі відкрила новий елемент радій

103 роки тому Марія Кюрі відкрила новий елемент радій

Після чотирьох років досліджень, 20 квітня 1902 року в Парижі Марія та П'єр Кюрі з мінералу уранініт виділили сіль радіоактивного радію. Через рік вони разом з Анрі Беккерелем отримали Нобелівську премію з фізики за фундаментальні дослідження явища радіоактивності.

Марія Кюрі, уроджена Склодовська, народилась в 1867 році у Варшаві в сім'ї вчителя фізики. За успіхи в навчанні в 1891 році вона стала стипендіатом університету в Сорбонні (Париж), який з успіхом закінчила, отримавши ступені з фізики (1893) і математики (1894). Цього року Марія зустріла П'єра Кюрі, вже відомого фізика і хіміка, котрий в той час займався вивченням явищ магнетизму. Вони одружились в 1895 році, що стало початком довготривалого і плідного партнерства в науці.

Підшукуючи тему для докторської дисертації, Марія Кюрі зайнялась вивченням урану, властивості котрого дали можливість Беккерелю відкрити в 1896 році радіоактивність. Сам термін "радіоактивність", що описує явище випромінювання при розпаді атомів, став загальноприйнятим саме завдяки Марії Кюрі. В лабораторії свого чоловіка вона вивчала мінерал уранініт, з якого добували уран, і висловила гіпотезу про існування в мінералі одного або кількох інших, до того часу невідомих, радіоактивних елементів. П'єр Кюрі приєднався до її досліджень, і в 1898 році вони відкрили полоній, названий так в честь батьківщини Марії Склодовської, і радій.

П'єр Кюрі зайнявся вивченням фізичних властивостей нових елементів, а Марія почала роботу над хімічним виділенням чистого радію, котрий, на відміну від урану і полонію, в чистому вигляді в природі не існує. Марії Кюрі разом з її помічником Анрі Деб'єрну лише через чотири роки вдалось отримати 0.1 грама хлориду радію. На підставі цієї роботи в червні 1903 року Марія Кюрі захистила докторську дисертацію і цього ж року разом зі своїм чоловіком та Анрі Беккерелем отримала Нобелівську премію. Вона стала першою жінкою, удостоєною цієї високої відзнаки.

Після трагічної загибелі П'єра Кюрі в 1906 році Марія Кюрі зайняла посаду професора кафедри фізики в Сорбонні (перша жінка-професор в історії цього вузу) і продовжила роботу над отриманням чистого радію. Разом з Анрі Деб'єрном це їй вдалось зробити в 1910 році, і в 1911 році вона стала лауреатом Нобелівської премії з хімії, першою людиною, кому цю віднаку було вручено двічі.

У 1918 році в Парижі під керівництвом Марії Кюрі було відкрито Інститут радію при Паризькому університеті, котрий став одним із світових центрів з хімії і ядерної фізики. Марія Склодовська-Кюрі померла в 1934 році від лейкемії, спричиненої чотирма десятиліттями досліджень радіоактивних елементів. Дочка Марії і П'єра Кюрі, фізико-хімік Ірен Кюрі, разом зі своїм чоловіком Фредеріком Жоліо в 1935 році отримала Нобелівську премію з хімії за відкриття явища штучної радіоактивності.

У 1995 році останки П'єра і Марії Кюрі перепоховані в Пантеоні у Парижі.

Джерело: gazeta.ua

Категория: Человек в истории | Просмотров: 341 | Добавил: Kirilyuk | Теги: Марія Кюрі, радій, уранініт | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
Поиск

Календарь
«  Апрель 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Архив записей

Использование материалов только с ссылкой на сайт mirtechnology.at.ua © 2024 Конструктор сайтов - uCoz